Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ Γυμνασίου σε Βόλο και Πήλιο, 5-7 Μαρτίου 2020
Από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου η Τρίτη τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στον Βόλο και στο Πήλιο. Οι μαθητές μέσα από ένα ποικίλο πρόγραμμα ενίσχυσαν τις σχολικές τους γνώσεις βιωματικά, ερχόμενοι σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, την καθημερινή ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραγωγικές δυνάμεις τόσο μιας σύγχρονης επαρχιακής πόλης όσο και των παραδοσιακών χωριών του Πηλίου.
Συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα ξεναγήθηκαν σε δύο μουσεία που αναδεικνύουν την ιστορική ταυτότητα της πόλης : στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με εκθέματα από τον νομό Μαγνησίας από τη νεολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σπ. Τσαλαπάτα και παρουσιάζει όλα τα στάδια παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών, προβάλλοντας τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης.
Τη δεύτερη μέρα περιηγήθηκαν στα πηλιορείτικα χωριά Πορταριά και Μακρυνίτσα. Στην Πορταριά, πύλη του Πηλίου, αρχικά ξεναγήθηκαν στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς που περιλαμβάνει τεκμήρια της διοικητικής και οικονομικής ανάπτυξης και της εκπαιδευτικής ιστορίας του τόπου , της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής των Πορταριτών, καθώς και της παρουσίας τους στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ου αι., και στη συνέχεια έκαναν πεζοπορία στο «μονοπάτι των Κενταύρων», δίπλα στο ποτάμι και μέσα στη φύση. Στη Μακρυνίτσα, μπαλκόνι του Πηλίου, απόλαυσαν την ομορφιά του χωριού με την καταπληκτική θέα και τα ωραία αρχοντικά.
Την τρίτη ημέρα η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα πηλιορείτικα χωριά του Παγασητικού, Νεοχώρι και Μηλιές. Ειδικότερα στις Μηλιές οι μαθητές επισκέφτηκαν την τρίκλιτη βυζαντινή εκκλησία, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, 18ου αι. με ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και ιδιαίτερη κατασκευή χωρίς τρούλους και καμπαναριό, για να μην προδίδεται η φύση του κτηρίου και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη «ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ», «θεραπεία της ψυχής», με ιστορικό τμήμα που περιλαμβάνει παλαιά τυπωμένα βιβλία, χειρόγραφα και λυτά έγγραφα, καθώς και δανειστικό τμήμα με 13.000 βιβλία και περιοδικά.