Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών 2017

Έκθεση «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη & Τεχνολογία»

   Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας της Α΄ Γυμνασίου, οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών και την έκθεση ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, με έμφαση σε αστρονομικά όργανα όπως έναν αρχαίο κινεζικό αστρολάβο, πολλά εκθέματα μέτρησης χρόνου όπως κλεψύδρες και ηλιακά ρολόγια, ομοιώματα αρχαίων κινεζικών πλοίων, καθώς και πυξίδες, που ανήκουν στις 4 σημαντικές κινεζικές ανακαλύψεις μαζί με το χαρτί, την πυρίτιδα και την τυπογραφία.

  Τα παιδιά, εκτός από την ξενάγηση στην έκθεση, παρακολούθησαν ειδικά μελετημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα ηλιακά ρολόγια στον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο παρουσίασαν ειδικά καταρτισμένοι μαθηματικοί, τα παιδιά κατασκεύασαν με καθοδήγηση ένα οριζόντιο ηλιακό ρολόι. Δείτε λεπτομέρειες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

  Μετά το Μουσείο Ηρακλειδών, περπατήσαμε στη σκιά του Παρθενώνα στον πεζόδρομο της Απ. Παύλου, κάναμε μια στάση στο Μοναστηράκι για ...«ανεφοδιασμό» και κατηφορίσαμε προς τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, όπου μας περίμεναν τα λεωφορεία.

  Η επίσκεψη θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, αλλά και των Μαθηματικών και της Γεωγραφίας.

 "Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια."

ανώνυμος