Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας "Κώστας Κοτσανάς"

 

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, η Α’ Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς» στο κέντρο της Αθήνας. Ακολούθησε ανατροφοδότηση της επίσκεψης κατά την οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη.

Διαβάστε λίγα από όσα έγραψαν:

.......................................................................................................................................................................

Η επίσκεψη μου φάνηκε πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα, είχε πολύ ωραία έκθεματα. Πιο πολύ μου άρεσε ο πρώτος συναγερμός των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης η μεγάλη μπρούτζινη αιολόσφαιρα του Ήρωνος. Τελικά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τις ίδιες ανάγκες με εμάς, γι'αυτό επινόησαν πολλά τεχνάσματα. Α. Χ.

Όταν μπήκαμε στο μουσείο, μου φάνηκε πολύ φιλόξενο. Υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα που δεν θα μπορούσα να διανοηθώ πως υπήρχαν στα αρχαία χρόνια. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το αυτόματο άνοιγμα των θυρών του ναού μετά από θυσία στον βωμό του. Πέρασα πολύ καλά και θα ξαναπήγαινα με τους αγαπημένους μου. Γ. Κ.

Γενικά όλα τα εκθέματα του μουσείου μου κίνησαν το ενδιαφέρον, αλλά αυτό που εντυπωσίασε πιο πολύ από όλα ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που τόσα είχα άκουσα για αυτόν αλλά ποτέ δεν τον είχα δει να δω πως δουλεύει. Με δυσαρέστησε το γεγονός ότι τα εκθέματα τα τελειώσαμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμουν, αλλά μπορεί να μου φάνηκε, μιας και όταν περνάς καλά, ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα !!! Ε. Σ.

Μου άρεσαν πάρα πολύ τα παιχνίδια στην αρχή. Επίσης με εντυπωσίασε η κούπα του Πυθαγόρα και η ευφυής οινοχόη. Δεν μου άρεσε που σε κάποια σημεία δεν καταλάβαινα κάποιες λέξεις όταν μας περιέγραφαν ένα έκθεμα. Κατά τα άλλα ηταν μια ενδιαφέρουσα έκθεση. Μ. Μ.

Μου άρεσε πολύ, όπως και με εντυπωσίασε η ιπτάμενη περιστερά γιατί θύμιζε drone και έμενα μου αρέσουν τα drone και με εντυπωσίασε γιατί δεν περίμενα να σκεφτούν οι αρχαίοι Έλληνες κάτι σαν αυτό. Β. Κ.

Η επίσκεψη στο μουσείο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Είδαμε εφευρέσεις οι οποίες ήταν εντυπωσιακές για την εποχή που έγιναν. Μου άρεσαν όλα, αλλά πιο πολύ ο μαγικός καθρέπτης, το ξυπνητήρι και ο συναγερμός. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν που δεν είδαμε όλα τα εκθέματα. Η περιγραφή που μας έκαναν στα περισσότερα ήταν αρκετά κατανοητή. Α. Τ.

Η επίσκεψή μου στο μουσείο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω ό,τι έχουν δημιουργήσει οι προγόνοι μας. Είναι εντυπωσιακό πόσο ευφυείς ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και το πώς συνδέονται οι εφευρέσεις τους με το σήμερα. Μου άρεσε ιδιαίτερα τα Πυρσεία και οι φρυκτωρίες, όπου ήταν ο τρόπος που οι αρχαίοι μετέδιδαν μηνύματα μεταξύ τους. Επίσης με εντυπωσίασε η κούπα του Πυθαγόρα η οποία είχε ένα μέτρο, δηλαδή είχε μία γραμμή όπου αν την ξεπερνούσες με το υγρό που έβαζες, άδειαζε όλη σου η κούπα. Αυτό συνέβαινε γιατί, όπως ισχυριζόταν ο Πυθαγόρας, όταν ξεπερνάς το μέτρο, τότε τα χάνεις όλα. Τέλος, δεν μου άρεσε το γεγονός ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε οι ίδιοι κάποια από τα εκθέματα και ο λίγος χρόνος στον χώρο των παιχνιδιών, γιατί δεν κατάφερα να αφιερώσω τον κατάλληλο χρόνο για να λύσω το παζλ και να παίξω τα υπόλοιπα παιχνίδια, αλλά είναι κατανοητό γιατί έπρεπε να δούμε και άλλα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάω! Ν. Μ.

Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη (απαιτειται συνδεση με το λογαριασμό σας  στην ηλεκτρονική τάξη) του μαθήματος της Τεχνολογίας

 "Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια."

ανώνυμος