Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ Γυμνασίου στην Έκθεση "Leonardo da Vinci - 500 years of Genius"

 

“Πολλές γυναίκες και άνδρες με αξιοθαύμαστα ταλέντα γεννιούνται καθημερινά. Αλλά μία στο τόσο, με τρόπο που ξεπερνά τη φύση, ένας μόνος άνθρωπος προικίζεται από τους ουρανούς με ομορφιά, χάρη και ταλέντο σε τέτοια αφθονία, που αφήνει όλους τους άλλους ανθρώπους πίσω. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή ήταν η αλήθεια στην περίπτωση του Λεονάρντο ντα Βίντσι.”Τζόρτζιο Βαζάρι, 1568

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, η Γ’ Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, στην Έκθεση “LeonardodaVinci - 500 yearsofGenius” στο παλιό αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. δίπλα στον Κεραμεικό και το Μοναστηράκι. Πρόκειται για μια έκθεση που προσφέρει αναπαραγωγές υψηλής ποιότητας σε βασικούς τομείς του έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι και έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή, για να καλύψει ένα μεγάλο εύρος γνωστικών πεδίων, επιτρέποντας στους μαθητές μέσα από την ενεργή εμπλοκή τους να ερευνήσουν, να ανακαλύψουν, να μάθουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, και να εμπνευστούν από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου ζωγράφου, γλύπτη, εφευρέτη, μηχανικού, αρχιτέκτονα, μουσικού, φιλοσόφου Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Κεντρική θέση στην έκθεση κατέχουν τα εκπληκτικά μοντέλα των μηχανών, κάποια από αυτά σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένα επιμελώς από τεχνίτες σύμφωνα με τα πρωτοποριακά σκίτσα και τις σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οι μηχανές έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας κυρίως υλικά που ήταν διαθέσιμα στην Ιταλία του 15ου αιώνα και συνηθισμένες τεχνικές της εποχής. Πολλά μοντέλα είναι διαδραστικά, επιτρέποντας στους μαθητές να τα αγγίξουν, να κουνήσουν χειρολαβές και να τραβήξουν μοχλούς, δίνοντάς τους έτσι μια μοναδική ευκαιρία για ανακάλυψη. Κάθε μηχάνημα συνοδεύεται επίσης από ένα αντίγραφο του σχετικού σκίτσου με τις σημειώσεις του Λεονάρντο, καθώς και ένα επεξηγηματικό κείμενο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν προετοιμαστεί με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για τη ζωή, το έργο και τα εκθέματα, το οποίο είχε ειδικά σχεδιαστεί για να αναδείξει την πολυσχιδή προσωπικότητα του Leonardo da Vinci. Πρόκειται για μια επίσκεψη με μεγάλη παιδαγωγική αξία.

Δείτε βίντεο (απαιτειται συνδεση με το λογαριασμό σας  στην ηλεκτρονική τάξη) από την επίσκεψη στην ηλεκτρονική τάξη του μαθήματος:

 "Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια."

ανώνυμος