Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της τρίτης τάξης στη μεσσηνιακή Μάνη

 

     Από τις 4 έως τις 6 – 4 – 2019 οι μαθητές της Γ ΄ Γυμνασίου πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή με προορισμό τη μεσσηνιακή Μάνη, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτούν μνημεία του πολιτισμού και της παράδοσης του ελληνικού λαού, συμπληρώνονταςκαι βιώνοντας τις σχολικές τους γνώσεις σχετικά με τα μαθήματα της αρχαίας , βυζαντινής και νεότερης Ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και των Θρησκευτικών.

     Συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παλάτι του Νέστορα το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί και στον θολωτό τάφο που βρίσκεται στη είσοδο του χώρου.Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στην Πύλο, πόλη με έντονη παρουσία ήδη από την αρχαιότητα , αλλά και από τη νεότερη εποχή για τη σημαντικότατη νίκη στη ναυμαχία του Ναβαρίνου κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.Τέλος επισκέφτηκαν το κάστρο της Μεθώνης ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου, με ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, ιδιαίτερης εμπορικής σημασίας.

     Η δεύτερη μέρα περιέλαβε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, η οποία δεσπόζει σ ΄ ένα κατεξοχήν αλώβητο φυσικό περιβάλλον, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου και γνώρισαν από κοντά όλα όσα μας μαρτυρεί ο Παυσανίας,   όπως το αρχαίο θέατρο, τηναρχαία αγορά, το στάδιο, τα ιερά , το Ασκληπιείο . Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στον πύργο των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, ένα από τα ισχυρότερα γένη της Μάνης,στην Καρδαμύλη . Πρόκειται για συγκρότημα με ιδιαίτερη σημασία διότι αποτελεί ένα συνδυασμό αμυντικής κατασκευής, αρχοντικής κατοικίας και παραγωγικής μονάδας.

     Η τρίτη και τελευταία ημέρα αφιερώθηκε στην περιήγηση της πόλης της Καλαμάτας στο κάστρο των Βιλλεαρδουίνων, το οποίο αποτελεί τυπική μορφή βυζαντινού κάστρου και διαμορφώθηκε σήμερα σε αλσύλλιο από το νομάρχη Μεσσηνίας και γνωστό Έλληνα πεζογράφο Ζ. Παπαντωνίου, στονσταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο βυζαντινό ναό της Υπαπαντής του Χριστού και τέλος στον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, στον οποίο στις 23 Μαρτίου του 1821 έγινε η δοξολογία για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

 

.

 

 "Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια."

ανώνυμος