Η ομάδα διαμεσολάβησης αναλαμβάνει ρόλο διπλωμάτη στη Θεσσαλονίκη και διακρίνεται!!! (Video)

 4η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ

 "Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη - ΜΡΔ"

Δεκαοκτώ μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου, μέλη του Προγράμματος Σχολικής Διαμεσολάβησης, έλαβαν μέρος στην 4η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ με θέμα "Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη - ΜΡΔ". Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο μαθητών της χώραςτο οποίο διεξήχθη στις 13, 14 και 15  Δεκεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, ενώ η τελετή λήξης έλαβε χώρα τη 15η Δεκεμβρίου 2019 στο περίπτερο 12 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 

Την ομάδα μαθητών-διπλωματών οργάνωσαν και προετοίμασαν οι καθηγήτριες Έρη Γκόγκογλου και Μαρίνα Φωτιάδου, συντονίστριες-εκπαιδεύτριες της ομάδας Σχολικής Διαμεσολάβησης του σχολείου μας, την οποία και συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Αλεξιάδου Δ., Αλεξιάδου Μ., Αλιβάνογλου Σ., Αναγνωστός Β., Γκουνταρά Δ., Δευτερήγου Μ., Δημόπουλος Γ., Διαμαντοπούλου Κ., Ζήρα Α., Καζετόρη Γ., Καλογεράκος Ι., Καραγρηγορίου Σ., Κοκκαλιάρης Γ., Κουτσουρέλη Α., Παπαδοπούλου Α., Πράσινου Ο., Τζανιδάκη Γ., Χονδρονικόλας Π. .

Στόχος του Συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και στη γνωριμία και εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Η προσομοίωση επικεντρώθηκε στη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν με ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, έμαθαν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα και να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Ακούστε τις εντυπώσεις τους ΕΔΩ
Η συμμετοχή των 18 μαθητών και μαθητριών μας ήταν κάτι παραπάνω από γόνιμη και χαρακτηρίστηκε από ξεχωριστή ωριμότητα, εντυπωσιακό επίπεδο λόγου, άψογη παρουσία, ήθος και επαγγελματισμό. Ανάμεσα σε 700 συμμετέχοντες, όλοι τους υπερέβαλαν εαυτόν και απέσπασαν πολύ καλά σχόλια στις επιτροπές που συμμετείχαν, ενώ κατέκτησαν και τις εξής διακρίσεις:

D33011EC-9F8B-4827-AE2B-2BF88A46F73C1. Άννα Παπαδοπούλου (εμπειρογνώμων Αιγύπτου), βραβείο Διπλωμάτη, εισηγήτρια των εργασιών της Επιτροπής της στην Ολομέλεια. 

Θα ταξιδέψει μαζί με άλλους δέκα βραβευθέντες Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δείτε το βίντεο της εισήγησης ΕΔΩ

4DB100C1-FBE7-4AC4-9EA3-A060A352458A2. Κωνσταντίνα Διαμαντοπούλου (εμπειρογνώμων Ελλάδας), πρώτο βραβείο στην Επιτροπή που συμμετείχε, εισηγήτρια των εργασιών της Επιτροπής της στην Ολομέλεια. Δείτε το βίντεο της εισήγησης ΕΔΩ.
5E04D442-74B8-478A-84EB-CEBD1D1B82273. Αγγελική Κουτσουρέλη, (εμπειρογνώμων Σλοβακίας) πρώτο βραβείο στην Επιτροπή που συμμετείχε.
4. Σταύρος Καραγρηγορίου (εμπειρογνώμων Ρωσίας), δεύτερο βραβείο στην Επιτροπή που συμμετείχε.
EFF336ED-F65F-46C0-B6B8-AD816AB31ABD5. Γεώργιος Κοκκαλιάρης (εμπειρογνώμων Ρουμανίας), τρίτο βραβείο στην Επιτροπή που συμμετείχε.


Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ.Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, η οποία έδωσε προσωπικά το βραβείο (ΦΩΤΟ) στη μαθήτρια του σχολείου μας, Άννα Παπαδοπούλου.

Η ομάδα των μαθητών-διπλωματών, οι υπεύθυνες καθηγήτριες αλλά και η διεύθυνση  του σχολείου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες στην εκπρόσωπο του συνεδρίου κυρία Αλεξάνδρα Ιωακειμίδου, της οποίας η συμβολή ήταν καθοριστική στην προετοιμασία της ομάδας.

Απολαύστε στιγμιότυπα από τη συμμετοχή μας στην προσομοίωση!


Περισσότερα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: πατήστε ΕΔΩ

 "Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια."

ανώνυμος