Εκπαιδευτική Εκδρομή της Περιβαλλοντικής Ομάδας στην Άνδρο

Στις 16 και 17 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην Άνδρο σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου. Η ομάδα, γεμάτη ενέργεια, αναχώρησε πριν τις 8 το πρωί της Δευτέρας, από Ραφήνα για Άνδρο. Στις 10, μας παρέλαβε το λεωφορείο του Δήμου Άνδρος και μας πήγε στο Κόρθι στο ΚΠΕ, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό σχολείο της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδας. Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ μας υποδέχθηκε με ένα ενδιαφέρον προγράμμα παρουσιάσεων σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον και τη θαλάσσια ρύπανση το οποίο ολοκληρώθηκε βιωματικές ομαδικές δραστηριότητες. Η μπλε, η κίτρινη και η λευκή ομάδα έπαιξαν και κέρδισαν εμπειρίες και γνώσεις. Μετά τις 2 φύγαμε για το κατάλυμα, στον Όρμο Κορθίου. Φάγαμε στην αυλή του, 20 μέτρα από τη θάλασσα, το παστίτσιο της κας Χριστόπουλου, τα κεφτεδάκια, τα τυροπιτάκια και την πίτσα που έστειλαν οι μαμάδες, πήραμε δυνάμεις και 3 και τέταρτο φύγαμε για περιήγηση στο νησί των πηγών, του ανέμου και της ναυτοσύνης.

Πρώτος σταθμός τα Αποίκια, όπου βρίσκεται η περίφημη πηγή Σάριζα. Μετά από πεζοπορία, φτάσαμε στους καταρράκτες, στη Ρεματιά Πυθάρα. Ήταν απλά υπέροχα! Όπως και το τσουρέκι της κας Φωτιάδου, που ήρθε πάνω στην ώρα της απογευματινής πείνας. Επόμενος σταθμός οι πηγές στους Μένητες όπου ήπιαμε δροσερό νεράκι. Κάποιοι τολμηροί πήραν το περιπατητικό μονοπάτι και βρέθηκαν έξω από τον οικισμό. Ευτυχώς, τους βρήκαμε εγκαίρως και συνεχίσαμε για το χωριό Πιτροφός και το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων.

Ένα πέτρινο λιοτρίβι 500 ετών αναπαλαιώθηκε υποδειγματικά και ο ιδιοκτήτης του κ. Χέλμης μας παρουσίασε, παραστατικά, τον παλαιό τρόπο λιοτρίβησης, με μυλόπετρες και χειροκίνητες πρέσες. Τα παιδιά συμμετείχαν στη διαδικασία αναλαμβάνοντας το ρόλο των εργατών που κινούσαν τα μηχανήματα. Τελευταίος σταθμός η Χώρα της ´Ανδρου. Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι που πάνω του είναι κτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο. Ξεκινώντας από το κτίριο του Εμπειρίκειου Γυμνασίου Άνδρου και την Καϊρειο Βιβλιοθήκη, διασχίσαμε τον πεζόδρομο με τα αρχοντικά και φτάσαμε, μόλις είχε νυχτώσει, στη πλατεία Ρίβα και το μνημείο του Αφανούς Ναύτη. Μπροστά μας βλέπαμε το κάστρο,ενώ αριστερά του το φάρο Τουρλίτη,τον μοναδικό φάρο παγκοσμίως που είναι κτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Η μέρα μας έκλεισε φυσικά με ... σουβλάκια.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε στις 8, με ένα πλούσιο μπουφέ με χειροποίητες λιχουδιές, από την κα Καλλιόπη, για να πάρουμε ενέργεια. Στις 9 και τέταρτο, ο κος Χαζάπης από το ΚΠΕ ήρθε στην παραλία του Όρμου Κορθίου για να κάνουμε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «θάλασσα, ο καθρέφτης μας». Αφού ταϊσαμε τις πάπιες στον καλαμιώνα, φτάσαμε στην παραλία μπροστά από έναν πετρόκτιστο ανεμόμυλο. Στην αρχή, προσανατολιστήκαμε με τον ήλιο και προσανατολίσαμε ανάλογα και τον χάρτη του νησιού. Μιλήσαμε για τη δύναμη του ανέμου και των θαλασσίων ρευμάτων και ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με την ποσειδωνία. Η ποσειδωνία είναι ένα φυτό της θάλασσας της Μεσογείου με τεράστια οικολογική σημασία, εφάμιλλη των δασών του Αμαζονίου. Ένα τετραγωνικό μέτρο ενός υγιούς λιβαδιού ποσειδωνίας παράγει μέχρι 20 λίτρα οξυγόνο την ημέρα, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν κυματοθραύστης, σαν καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής θαλάσσιων οργανισμών αλλά και σαν φυσικό φίλτρο καθαρισμού. Τα λιβάδια ποσειδωνίας επεκτείνονται πολύ αργά, μόνο 2 εκατοστά το χρόνο, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο απαραίτητη την προστασία τους από την ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως τις μηχανότρατες. Η ομάδα αναζήτησε μέρη ποσειδωνίας στην παραλία και βρήκε αρκετά. Στη συνέχεια, παρόλο που η παραλία φαινόταν καθαρή, εντοπίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση, αναζήτησαμε σκουπίδια και δυστυχώς βρήκαμε πολλά. Ανάμεσά τους ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού από την Τουρκία!

Η επόμενη δραστηριότητα είχε σχέση με τα φυτά που βρίσκονται πάνω στην παραλία. Γνωρίσαμε τα κρινάκια της θάλασσας, το οδάνθους maritimus και πολλά άλλα και καταγράψαμε την παρουσία τους σε ένα τετραγωνικό μέτρο. Τέλος, παίξαμε το «κύμα» και αφήσαμε τα μηνύματά μας με μια εικαστική μας παρέμβαση στην παραλία.

Γύρω στις 12.30, αναχωρήσαμε από τον Όρμο Κορθίου για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κόρθι για το κλείσιμο των δραστηριοτήτων. Εκεί χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και μέσα από ένα παιχνίδι, ανακαλύψαμε και μελετήσαμε τους όρους της «βιοσυσσώρευσης» και του «ευτροφισμού». Έτσι, ολοκληρώθηκε το πλούσιο πρόγραμμά μας. Το λεωφορείο του Δήμου Άνδρου μας επέστρεψε στο λιμάνι του Γαυρίου και μόλις που προλάβαμε να φάμε κάτι γρήγορο και να ψωνίσουμε σουβενίρ, πριν πάρουμε το πλοίο για Ραφήνα.

Φτάσαμε στον Άγιο Δημήτριο κουρασμένοι, αλλά γεμάτοι και πιο σίγουροι για το σύνθημά μας:

Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα ...

 "Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια."

ανώνυμος